... (H+) и царевично нишесте. Натриевият бикарбонат е известен в разговорния език като карбонат. В статията по-долу, думата карбонат ще се използва вместо натриевбикарбонат. Под влияние на температура (50 °C и повече), вода (H2O) и киселина, карбонатът в бакпулвера се разпада на няколко компонента. По време на този процес се освобождава въглероден диоксид (CO2) газ, образуват се газови мехурчета и по този начин тестото се разширява.
...Сода, търговското наименование на натриевия карбонат (Na2CO3), е бял, безводен, прахообразен или гранулиран материал. Тя е основна суровина, използвана в производството на стъкло, детергенти, химикали и други индустриални продукти.
Содата се произвежда в две основни степени - лека и плътна. Те имат същите химически свойства и се различават само по физически характеристики, като обемна плътност и размер и форма на частиците (което влияе на характеристиките на потока и ъгъла на наклона).