...Описание :
Жълтият лен, известен също като златен лен, е сорт маслодайносеме, признат за своите ползи за здравето благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. В сравнение с кафявия лен, жълтият лен има леко по-сладък вкус, което го прави предпочитан съставка в кулинарните приготовления. Използван както в човешкото хранене, така и в козметичната и хранителната индустрия, жълтият лен е ценен за своята универсалност и хранителни свойства.
Произход : Украйна.
...Пиньонът е благородно маслодайносеме, благодарение на своя деликатен вкус, но също така и защото дървото расте в терени, които затрудняват отглеждането и торенето, а събирането му често се извършва на ръка. То също така е трудно за намиране, тъй като дървото започва да произвежда пиньони едва от 25-ата година.
Елегантен и изтънчен, с форма на торпедо, италианският или португалският...
... намаляване на нивото на „лошия“ холестерол. Това е хранителна закуска, която потиска чувството на глад.
Бадемът (в този втори смисъл) е маслодайносеме с бледа, хрупкава плът, сладка или горчива (за дивите бадеми). Дълъг и сплескан, с остър край, носещ зародиша, той е покрит с леко кадифена кафява кожа. Когато тази кожа бъде внимателно отстранена, бадемът се нарича обелен.
...dulcis, и горчивият бадем, Prunus amygdalus var. amara, като последният се счита за токсичен поради съдържанието си на цианидна киселина. Това е маслодайносеме, т.е. богато на липиди и често се нарича "маслодайния сух плод". Ако бадемът бъде събран преди узряване, кожата му е все още зелена, известният бадемов зелен цвят. Така зелените и пресни бадеми имат нежна и млечна сърцевина с деликатен вкус. Във Франция те се събират през юни и юли.
След като напълно узрее, бадемът става сух и се прибира.