...Салвията е растение от семейството на Ламиаците, което носи името си от латинската дума salvare, означаваща "спасявам" или "лекувам". Наистина, от много стари времена се приписват лечебни свойства на салвията.
Също така известна в Китай, Северна Америка и Южна Америка от много дълго време, тя всъщност притежава много видове (над 700), обединени под рода Salvia.
Нашата необичайна сред тези стотици Salvia е салвията стрих, която има силен, леко горчив и камфорен вкус и прекрасно се съчетава с дивеч, печено свинско и агнешко месо, телешко, пиле, пуйка или дори патица.
... аперитивните сосове, както и бялото месо, задушавано в гювеч.
Ползите от фенела:
Богат на фибри. Има храносмилателни свойства, особено когато се консумира под формата на запарка. Помага в борбата с метеоризма и стомашните болки. Известен е с това, че регулира менструацията и облекчава болките при болезнена менструация.
Отличен източник на антиоксиданти с противовъзпалителни и антибактериални ефекти.