...Мелон Ретато.
Разпознаваеми благодарение на мрежестата си кора, те могат да имат закръглена или овална форма. Ако външността е сиво-зелена, с леки вдлъбнатини, месото е соковито, оранжево, с жълто-зелени нюанси. Много ароматен, той е наричан и американски мелон, за да подчертае богатото производство в САЩ. Вариантите на Ретато са многобройни, сред най-разпространените: Талент, Палатино, Прежиато, Согно, Стомболи, Мерлин, Експо. Теглото е променливо, но обикновено остава между 1 и 2.5 кг.
Пандора е основана през 1986 г. от пепелта на друга занаятчийска работилница за кожа (Магьосник Мерлин). Използван е много архаичен метод на обработка, който наподобява стила на старите ловци от Северна Америка. След 16-годишна пауза, посветена на изучаване и задълбочаване на нови комуникационни инструменти и практикуване на трудов опит в неблагоприятни условия, Пандора се завръща като „Пандора...