Стареене на Етерични Масла
Пероксидиране и интра-молекулярна реакция
Маслиновите масла стават гранясали с времето. Гранясването е химична промяна в молекулярните структури на растителните масла. Същите химически механизми действат и върху етеричните масла. Присъствието на кислород, естествено разтворен в маслата, инициира тези химични реакции. Те се ускоряват в присъствието на светлина, въздух, температурни колебания или различни примеси.
Реакционният механизъм на това "стареене" се разделя на две стъпки: пероксидиране и интра-молекулярни реакции (или фаза на разпространение).
Научната литература описва няколко примера за пероксидиране. Ето този на линалол, който е в изобилие в етеричните масла. (Пример: лавандула, лавандин, линалолен мащерка, розово дърво, градински чай и др.).
В тази схема линалолът първо преминава през пероксидиране. То произвежда ново съединение: 7-дидроперокси-3,7-диметил-окта-1,5-диен-3-ол.